Zavřít menu
Prodej a pronájem nemovitostí Praha
Lukáš Pecháček - Blog realitního makléře
Otevřít menu
 
Zákon o realitním zprostředkování

Zákon o realitním zprostředkování

/21.2. 2020/

O čem bude další článek mého realitního blogu, jsem dlouho přemýšlet nemusel. Toto téma je v popředí zájmu veřejnosti už několik let. Dne 3. března 2020 vstoupí v účinnost Zákon o realitním zprostředkování (zkráceně: realitní zákon). Co to znamená pro realitní kanceláře a zároveň pro Vás, naše klienty? To se pokusím ve stručnosti objasnit v tomto článku.

Přispěje nový zákon ke kultivaci realitního trhu v České republice? Všechny poctivé realitní kanceláře a hlavně klienti volají už dlouho po jasných pravidlech. Dosud platilo, že realitní činnost může provádět kdokoli, kdo si založí volnou živnost. Na základě nového zákona se podnikání v realitách stane živností vázanou.

To znamená, že bude nutné doložit svou kvalifikaci. Realitní makléř bude muset mít vysokoškolské vzdělání určitého typu nebo středoškolské vzdělání s maturitou a 3 roky praxe. Pokud ani jedno nesplňuje, má povinnost složit státní zkoušku obchodníka s realitami podle osnov ministerstva školství. Vše zastřešuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Předpokládá se, že někteří makléři tímto sítem neprojdou, a realitní trh se tak vyčistí od lidí, kteří jsou nekvalifikovaní nebo se této činnosti věnují jen okrajově. Jaká bude praxe, se samozřejmě teprve ukáže. Také zatím není úplně jasné, kdo bude tou autoritou, která prověří odbornost realitních makléřů u zkoušky.

Co můžeme pochválit? Jednoznačně to, že zpro­střed­kova­telská smlouva musí mít písemnou formu. Ve smlouvě musí být přesně definován předmět prodeje, včetně právních vad, které jsou na dané nemovitosti. Je tam také povinnost přesně a srozumitelně definovat kupní cenu a výši provize. Tato povinnost podle mého názoru zredukuje ty absurdní případy, kdy jednu nemovitost nabízelo 10 realitek.

Zákon také pamatuje na pojištění. Každý realitní makléř musí být pojištěný na odpovědnost za škody, které by svým jednáním způsobil. Tady je třeba říct, že realitní zákon nastavuje mantinely, které profesionální makléři už dávno dodržují.

Žádný zákon samozřejmě nezajistí, že na trhu budou jen kvalitní realitní makléři. A už vůbec nezaručí, že se svým makléřem budete spokojení. Z našeho pohledu je nový zákon krokem správným směrem. Nicméně se domníváme, že mohl být připravený lépe. Doufejme, že se časem dočkáme nějaké rozumné novelizace.

Obsahuje podle Vás článek nějaké nepřesnosti? Napište mi.
Mohu Vám pomoci s prodejem nebo pronájmem Vaší nemovitosti?
Neváhejte mě kontaktovat.